Látogasson virtuálisan a zsolnayvetel.hu - Budapest Belvárosában található átvevőhely galériájaba. Itt veszik át eladó festményét, grafikáját személyesen Öntől vagy kivételesen póstai utánvételes formában.Az Online Csoport vezető festménygyűjtő-szakértője kovacsdr. Őt kérdeztük a szakértelemről, az adatbázison alapuló tárgyi tudásáról, indíttatásáról.


www: Hogyan került a műtárgyak, régiségek, festmények közelébe?

kovacsdr: Elhunyt édesapám, festmény, grafika és szobor igazságügyi szakértő és neves műgyűjtő volt. Gyerekként a családi gyűjtemény kvalitásos festményei vettek körül. Szobám falán Patkó Károly, Paizs Goebel Jenő, Czigány Dezső képei mellett Mednyánszky László és Vaszary János művei függtek. Nem csoda, hogy a festmények és műtárgyak iránti érdeklődés végigkísérte életemet. Még gimnazistaként kezdtem el műgyűjteni. Első műtárgyam az állami Bizományi Áruház Vállalat üzletében vásárolt kígyót formázó, míves kovácsoltvas gyertyatartó volt, melyet 300 forintért vettem. Az Egyetem elvégzését követően, már mindent megtettem, hogy minél többet megtudjak a művészeti és műkereskedelmi értékekről, az egyes művészek életművéről.
1984 óta foglalkozom tudatosan festménygyűjtéssel. Ezzel összefüggésben már 1988-ben, a Bizományi Áruház évtizedes tapasztalatú festmény becsűsét, de a Szépművészeti Múzeumban dolgozó több művészettörténészt is foglalkoztattam.


www: Mit gondol az aukciósházak közötti - kíméletlen - konkurencia harcról?

kovacsdr: A festmény aukciók tulajdonképpen speciális árú-tőzsdék. Azonban jelentősen különböznek is attól, azzal hogy nem szabványosított minőségű árut kínálnak, hanem egyedi festményeket, grafikákat. Az egyedi műtárgyak megítélése szubjektív folyamat, amely erősen marketing befolyásolt. Ezért is mondják finoman erre a piacra, hogy "elvont".
Az aukciósházak jutalékért, drága fotózási költségekkel, nagy adminisztratív apparátussal dolgoznak. Itt is vannak "sajátszámlás" ügyletek, amikor "olcsó" pénzért vásárolnak az eladóktól. Valójában minden a pénzről szól.
A személyes összefonódásokon alapuló műtárgy kereskedelemben a szakmai hitelt rontó megjegyzések nagy kárt tudnak okozni. A szakmai hitel alakításában éppúgy szerepet kapnak a konkurens cégek vezetői, munkatársai, mind az irányukban szakmailag és anyagilag lekötelezett művészettörténészek.


www: Mi a szakmai vonatkozása az értékbecslés alapjául szolgáló festmény-műtárgy adatbázis létrejöttének?

kovacsdr: Nagyon fontos, hogy a festők munkáit a lehető legalaposabban ismerjem és szakvéleményemet analógiákkal és aukciós ár-párhuzamokkal támasszam alá. Szakértői tevékenységem során összeállítottam egy nagy adatbázist. Ebben helyet kapott az ikon-, festmény- és szobor-azonosításhoz szükséges szakirodalom, lexikonok továbbá az aukciós katalógusok anyaga, valamint számítógépes ár adatbázis.
Az elmúlt évtizedben sokat utaztam, hosszabb időt töltöttem New Yorkban illetve Londonban. Külföldön a legfontosabb feladatot számomra az ottani műkereskedelem és a múzeumok anyagának megismerése jelentette. Külföldi tanulmányútjaimról hazatérve a legsúlyosabb csomag mindig tömve volt a hazahozott szakkönyvekkel és katalógusokkal. Így sikerült komoly szakkönyvtárat kialakítanom.
Tulajdonképpen úgy is fogalmazhatnék, hogy a fenti ismeretek katalogizálását jelenti, hogy jogtulajdonosként létrehoztam Magyarország legnagyobb festmény-grafika adatbázisát, amely több mint 500 000 tételt tartalmaz.


www: Mi kell ahhoz, hogy valaki hiteles szakvéleményt tudjon mondani egy-egy festményről?

kovacsdr: A "szakma ismerete" nagyon összetett fogalom, sokat kell a megszerzésért tenni. Az, hogy ilyen biztonsággal tudom felismerni a különböző festők műveit, és hogy meg tudom különböztetni az eredetit a hamisítványtól, az elsősorban az önképzés és gyakorlat eredménye. Ismerni kell rengeteg festményt – a magyar árverések anyagától kezdve az összes magyarországi múzeum gyűjteményén keresztül a külföldi képtárakig és aukciós házakig. Ehhez sok – években meghatározható – idő és tanulás kell.
Festmény- és műtárgybecsüs szakképesítéssel rendelkezem. Az elmúlt 34 év hazai szakmai gyakorlata során több ezer festmény illetve szobor eredetiség és ár meghatározását végeztem el. Teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a festmény és szobor szakterületen, a nemzetkőzi és magyar aukciós árak alapján történő szakértés területén, alapos szakmai felkészültséggel és gyakorlattal rendelkezem.
A művészettörténet lexikális oldalát monográfiákból, szakmai publikációkból sajátítottam el. Az orosz ikonművészet vonatkozásában Dr. Rúzsa György professzorral hosszú időn keresztül személyesen konzultáltam. Ehhez sok – években meghatározható – idő és tanulás kell. A Bölcsészettudományi Kar által képzett művészettörténészek kötelező tananyaga kizárólag olyan muzeális értékű művek megismertetésére irányul, amelyek jellemzően nem a mindennapok gyakorlatában fordulnak elő.
1976 óta járom a múzeumokat és aukciókat. Aukciókat - állami monopóliumként - csak a Bizományi Áruház Vállalat tartott, amelynek árverésein ott voltam, hogy egy-egy kvalitásos festményt, műtárgyat vásárolhassak. 1979-től jártam az Ecseri (mai Nagykőrösi úti) piacra, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzek, amely a műgyűjtés kevéssé elegáns módját korán megmutatta.


www: Küldetéstudata hogyan vezetett el a Festménygyűjtő Klub megalakulásáig?

kovacsdr: A külföldi utak után hazatérve, talán az ottani inspirációk következtében is, 2000-ben elindítottam az internetes Festménygyűjtő Klub szervezését. Ez új korszakot jelent életemben, amelynek mozgatórúgója a folyamatosan magas színvonalú, elkötelezett munka.
Küldetésem a művészetek, elsősorban a képzőművészet népszerűsítése. Nemzetközi színvonalú gyűjtemény építése döntően magyar műalkotásokból. Küldetésem elősegíteni, hogy a műgyűjtők számára az internet új lehetőséget teremtsen gyűjteményük bővítéséhez, kiiktatva a jutalékokkal, drága fotózási költségekkel dolgozó közvetítőket. Ezért is jött létre a Festménygyűjtő Klub, amelyhez 1 perc alatt csatlakozhat az érdeklődő. Küldetésem, hogy egyre több művészetpártolót állítsunk magunk mellé a gazdasági élet vezetői közül. Azt vallom, hogy egy országot a művészetén és kultúráján keresztül kell elismertetni és méltóképpen bemutatni a világban. Örömmel veszünk minden eladási szándékot, amely révén a gyűjtemények bővülhetnek.